top of page

Kako sami prepoznamo parodontalno bolezen in kako lahko aktivno pomagamo preprečevati njen nastanek?

Bodite pozorni na nekaj najopaznejših simptomov parodontalne bolezni, med katere pa ne sodi bolečina. V večini parodontalna bolezen ne boli.


• Otekle, vnete dlesni, ki zlahka zakrvavijo pri ščetkanju in nitkanju ter uporabi medzobnih ščetk.


• Občutljivi zobje - kar se kaže z občutljivostjo na hladno, vroče, sladko in s skelenjem.Naša usta so polna bakterij. Večina teh bakterij je neškodljivih, celo pomembnih za zdravje naše ustne flore. Skupaj s slino in ostanki hrane pa se na zobe, kot mehke zobne obloge ali zobni plak, lepijo za nas škodljive bakterije - zato naše zobe ščetkamo in nitkamo. Odstranjevanje zobnih oblog vključuje odstranitev mehkih in trdih oblog ter zunanjih zabarvanj, ki se s časom pritrdijo na naše zobe kljub temeljitemu ščetkanju. Če zobnih oblog ne odstranimo, ustvarjamo primerno okolje za življenjski prostor škodljivih bakterij v ustni votlini.


Smisel strokovnega odstranjevanja zobnih oblog, peskanje in poliranja zobnih površin je ravno v tem, da postanejo zobne površine čiste in gladke, da se bakterije ne morejo lepiti nanje.Preprečevanje parodontalne bolezni se začne doma- z uživanjem diete z nizko vsebnostjo rafiniranega sladkorja ter s primerno domačo ustno higieno. Strokovnjaki priporočajo preventivno profesionalno ustno higieno pri ustnem higieniku dvakrat na leto ter vsaj enkrat letni preventivni zobozdravstveni pregled.


Če parodontalne bolezni ne zdravimo, bo ta skozi leta napredovala. Škodljive bakterije, za razmnoževanje v naši ustni votlini za življenje potrebujejo primerno okolje. ( Če ne vzdržujemo zadostne ustne higiene in parodontalno vnetje ostaja nezdravljeno, lahko škodljive bakterije postanejo vedno bolj agresivne. Nezdravljena parodontalna bolezen vodi v izgubo kosti ob zobnih koreninah in ker zobje tako ostanejo brez opore, počasi izpadejo.

Za preprečevanje napredovanja bolezni, je priporočljiva redna in skrbno nadzorovana terapija.Dentalni.si_Katarina Zver Belovič_Vnete dlesni_Parodontalna bolezen_Ustno zdravje_Zdravljenje parodontalne bolezni
Dentalni.si_Katarina Zver Belovič_Vnete dlesni_Parodontalna bolezen

V naši ordinaciji si vzamemo čas in vam pokažemo kako pravilno skrbeti za zdravje zob in dlesni. Dobra ustna higiena in zdrava obzobna tkiva sta pogoj za ustno zdravje in posredno zdravje celotnega organizma.


USTNA HIGIENA | DENTALNA HIGIENA | ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA | PARODONTOZA | DENTALNI.SI |

(Vir: članek A Longitudinal Study of Periodontal Treatment Needs in a Ljubljana Population over 30 year Period; E. Skalerič, B. Gašpirc, U. Skalerič)


Comments


bottom of page