top of page

Približno 96 % odrasle populacije Ljubljančanov potrebuje pouk o ustni higieni.

Približno 96 % odrasle populacije Ljubljančanov potrebuje pouk o ustni higieni ter higiensko fazo parodontalnega zdravljenja


Nezdravljena parodontalna bolezen (parodontoza / parodontistis) vodi do izgube zob, kar povzroči zmanjšano žvečilno funkcijo, pomanjkanje samozavesti in estetike ter kakovosti življenja. Preberite, kaj lahko za preprečevanje te večinoma neboleče bolezni storite sami doma in zakaj je priporočljivo, da dvakrat letno obiščete ustnega higienika in zobozdravnika.


Naša usta so polna bakterij. Večina teh bakterij je neškodljivih, celo pomembnih za zdravje naše ustne flore. Skupaj s slino in ostanki hrane pa se na zobe, kot mehke zobne obloge ali zobni plak, lepijo za nas škodljive bakterije - zato naše zobe ščetkamo in nitkamo. Odstranjevanje zobnih oblog vključuje odstranitev mehkih in trdih oblog ter zunanjih zabarvanj, ki se s časom pritrdijo na naše zobe kljub temeljitemu ščetkanju. Če zobnih oblog ne odstranimo, ustvarjamo primerno okolje za življenjski prostor škodljivih bakterij v ustni votlini.


Dentalni.si_Katarina Zver Belovič_Vnete dlesni_Parodontalna bolezen_Ustna higiena doma_Ustno zdravje_Zobni kamen
Dentalni.si_Katarina Zver Belovič_Vnete dlesni_Parodontalna bolezen_Pouk o ustni higieni_Ustno zdravje

Smisel strokovnega odstranjevanja zobnih oblog, peskanje in poliranja zobnih površin je ravno v tem, da postanejo zobne površine čiste in gladke, da se bakterije ne morejo lepiti nanje.


Pomanjkljiva ustna higiena ne povzroča le zobnega kamna, ampak je tudi pogost vzrok vnetja dlesni, vnetja obzobnih tkiv; parodontalne bolezni, ki po raziskavah, prizadene okrog 96 % odrasle populacije Ljubljančanov! –V zgodnji fazi je bolezen neopazna in neboleča, sčasoma pa vodi v izgubo zob.


Ali se bo potek parodontalne bolezni ustavil, upočasnil ali poslabšal, je v veliki meri odvisno od primerne domače ustne higiene, rednih obiskov ustnega higienika in zobozdravnika.Dentalni.si_Katarina Zver Belovič_Ultrazvočno čiščenje zobnega kamna_Vnete dlesni_Parodontalna bolezen_Profesionalna ustna higiena in ustna higiena doma
Dentalni.si_Katarina Zver Belovič_Vnete dlesni_Parodontalna bolezen_Ultrazvočno odstranjevanje zobnega kamna


Kaj je parodontalna bolezen? (parodontoza / parodontitis)


Gre za kronično bakterijsko okužbo, ki napada obzobna tkiva. Običajno se razvije, kot posledica nabiranja zobnega plaka in zobnega kamna okoli dlesni ob zobeh. Poleg okoljskih dejavnikov in slabih navad (kajenje), na njen razvoj vpliva tudi genska pogojenost, odziv našega telesa ter sistemski dejavniki (npr.. diabetes)


Opozorilni znaki bolezni velikokrat niso vidni. Da se v naši ustni votlini dogaja nekaj nezaželenega, nas prva opozori krvavitev dlesni Pomembno je zgodnje odkrivanje parodontalne bolezni, saj začetno stanje lažje in uspešnejše zdravimo in vzdržujemo,


Danes vam lahko ponudimo različne, tehnološko napredne in zelo učinkovite možnosti zdravljenja. Za dobre rezultate pa je potrebno medsebojno in vzajemno sodelovanje ustnega higienika in pacienta.

V naši ordinaciji si vzamemo čas in vam pokažemo kako pravilno skrbeti za zdravje zob in dlesni. Dobra ustna higiena in zdrava obzobna tkiva sta pogoj za ustno zdravje in posredno zdravje celotnega organizma.


USTNA HIGIENA | DENTALNA HIGIENA | ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA | PARODONTOZA | DENTALNI.SI |

(Vir: članek A Longitudinal Study of Periodontal Treatment Needs in a Ljubljana Population over 30 year Period; E. Skalerič, B. Gašpirc, U. Skalerič)


Comments


bottom of page